Přeskočit na hlavní obsah

Začátky a výbava!

A proč ne!

V létě 2018 se mi dostala do ruky moudrá to kniha "Pivařka". Jako velký milovník piva jsem neměl problém přesvědčit sám sebe, že vaření piva doma není až taková blbost. Moje přesvědčovací schopnosti stačily naštěstí i na rodinu, i když leckdo si ťukal na hlavu s nevěřícným výrazem ve tváři a otázkou "A to jako myslíš vážně? V paneláku?"...

Výbava

Něco jsem si koupil sám, něco jsem dostal od manželky Míši k narozeninám. Po dosud provedených várkách jsem si pracovně rozdělil výbavu do několika škatulek.

Nezbytnosti

  • Hrnec 30l, smaltovaný. Nechtěl jsem zpočátku kupovat nerez kvůli vyšší ceně. Smaltovaný slouží zatím dobře. Objem 30l je nezbytnost pro várky kolem 20l.
  • Něco na scezování. V mém případě Manifold vlastní výroby. Je to taková změť nařezaných měděných trubek. Pro výrobu jsem se rozhodl po 1. domovarnickém pokusu, kdy jsem si říkal, že to "prostě nějak scedím", ale ono to šlo FAKT špatně.
  • Kvasná nádoba z domovarnického e-shopu. Je vybavená ventilem a kvasnou zátkou.
  • Hadice. Zde jsem cílil na zdravotní nezávadnost, protože přetáčet horkou kapalinu přes nějakou gumu se mi úplně nechce. Objednal jsem tedy asi 3m silikonové potravinářské hadice po internetu.
  • Láhve s patentním uzávěrem mi dodali kolegové, rodina a něco jsem měl doma. Na internetu jsem koupil i pár plastových spolu s víčky.
  • Teploměr. Digitální teploměr jsem koupil také na internetu. Pro rezervní účely mám i klasický
  • Desinfekční / sanitační prostředky. Kolega z práce mi dodal malý vzorek Chemipro Oxi, který někde měl. Byl jsem spokojen, takže jsem následně koupil větší balení.
Něco, co se hodí
  • Stáčeč. Mám ho od začátku. Dostal jsem ho darem s kvasnou nádobou.
  • Hustoměr pro měření stupňovitosti díla jsem si dokoupil až později. Stejně tak odměrný válec.
  • Kolíčky, sponky na škrcení hadic, když je třeba regulovat průtok
  • Vinylové rukavice na "čistou" část práce kupuji ve vietnamské večerce před domem.
No a víc toho vlastně nemám a zatím nepotřebuji. Vhod by přišel druhý hrnec či pomocná nádoba, abych po rmutování nemusel ihned odstraňovat zbytky mláta z "hlavního" hrnce... Uvidíme časem.

#kotlovar 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivami se člověk učí - 100 let Republiky a Vzpomínka na stromeček

První uvařené pivo, Rudý klokan, nebyl žádný zázrak, ale vypít se to dalo. O tom jsem ostatně psal v předchozím článku. Trochu jsem se přes léto poučil, počkal na pokles teplot a začátkem října 2018 jsem zkusil uvařit lehkou desítku ejla (Ale), kterému jsem dal název 100 let Republiky .  Mezi výrobou Klokana a Republiky jsem ovšem nezahálel a vyrobil jsem si tzv. manifold, tedy pomůcku na scezování sladiny. Tento technologický krok se totiž při výrobě Rudého klokana ukázal býti největším problémem. Co to vlastně takový manifold je? Inu, jedná se o spletenec trubek, které jsou zespodu opatřeny zářezy.  Právě přes tyto zářezy se pak oddělí sladové mláto od sladiny. Manifold se po rmutování vloží do hrnce a o zbytek se po nasání postará fyzika. Pro výrobu manifoldu jsem pořídil 2m měděné trubky a několik spojovacích kolínek. a T-kusů. Doprostřed jsem pak upevnil silikonovou hadičku. Výroba "Republiky" (včetně scezování) probíhala takřka ideálně. Poprvé...

Další pivní pokusy - Skládačka 13°

Po neúspěchu s vánočním ležákem (předchozí článek) jsem si dal na chvilku od vaření oraz. Při ochutnávacích tazích po pražských pivnicích jsem pak ale začátkem roku 2019 v Malešickém pivovaru nalezl na nějaký kousek, co byl chmelen pouze chmelem Mosaic. Pivo mi neskutečně chutnalo, tak jsem opět vybalil své domovarnické nářadí a dal se do díla. Pivo jsem chtěl nazvat Mozaika, ale přišlo mi to až moc provoplánovité, takže výsledkem nakonec byla 13° Skládačka . Přestože jsem mladinu chladil opět přes noc na balkóně pivo nevykazovalo žádné chuťové vady (nebo jsem je nepoznal). Poprvé jsem vyzkoušel dry hopping na volno a na chuti to bylo znát. Ke kvašení 20l mladiny jsem využil 2 sáčky kvasnic - možná i to pomohlo rychlému startu kvašení a konečné kvalitě piva. Jediné, co bylo problematičtější bylo stáčení, protože se mi do stáčeče a následně do pár lahví dostaly částečky chmele. Skládačka zmizela velmi rychlým tempem - dodnes ji považuji za jedno ze svých nejlepších piv a rozhodně budu...

Veselé Vánoce se Zrzavým bobrem

Ku příležitosti letošních vánočních svátků jsme se rozhodli opět uvařit nějakou neozkoušenou šílenost. Po experimentech s malinovým kyseláčem či pivu s infuzí zeleného thajského čaje a citrónové trávy jsme se chtěli ale přeci jen vyzkoušet něco trošičku "normálnějšího", avšak netradičního. Volba padla na pivo se zázvorem. Tentokrát jsme zvolili již "hotový" recept od Jana Doubka a tak se zrodil  Zrzavej bobr 12° Pivo je to vskutku netradiční. Ve 20l piva je odvar z 0,5kg zázvoru a je kvašené belgickými kvasnicemi! Řekl bych, že popis receptu v moudré knize, Pivařce, plně odpovídá realitě. Konkrétně je tam psáno, že se jedná o velmi navoněné pivo, které je svou vůní a chutí  naprosto nepřijatelné  pro "pivní xenofoby" (tedy typické Čechy, kteří znají jen ležák a s oblibou popíjejí Bráníček či Starobrno).  Při vaření se nám vše dařilo přesně podle receptu. Osobně bych snad příště volil pouze méně tmavých sladů, aby pivo bylo méně karamelové / sušenkové. Pak ...