Ku příležitosti letošních vánočních svátků jsme se rozhodli opět uvařit nějakou neozkoušenou šílenost. Po experimentech s malinovým kyseláčem či pivu s infuzí zeleného thajského čaje a citrónové trávy jsme se chtěli ale přeci jen vyzkoušet něco trošičku "normálnějšího", avšak netradičního. Volba padla na pivo se zázvorem.
Tentokrát jsme zvolili již "hotový" recept od Jana Doubka a tak se zrodil
Zrzavej bobr 12°
Pivo je to vskutku netradiční. Ve 20l piva je odvar z 0,5kg zázvoru a je kvašené belgickými kvasnicemi! Řekl bych, že popis receptu v moudré knize, Pivařce, plně odpovídá realitě. Konkrétně je tam psáno, že se jedná o velmi navoněné pivo, které je svou vůní a chutí naprosto nepřijatelné pro "pivní xenofoby" (tedy typické Čechy, kteří znají jen ležák a s oblibou popíjejí Bráníček či Starobrno).
Při vaření se nám vše dařilo přesně podle receptu. Osobně bych snad příště volil pouze méně tmavých sladů, aby pivo bylo méně karamelové / sušenkové. Pak by ale zase asi trochu ztratilo svoje zrzavé kouzlo :-)
Doufám tedy, že všem, kteří budou mít příležitost tento výtvor ochutnat zase trochu rozšíříme pivní obzory.
Ještě pár praktických informací:
- pivo skladujte v chladu a temnu! Jedná se o živý organismus a věřím, že si nechcete vyrobit "pivní granát"
- sediment není na závadu
- prázdné lahve mi, prosím, opět dodejte (abych je mohl zase něčím naplnit)
- pivo vypijte brzy a neskladujte jej dlouhé týdny a měsíce
Komentáře
Okomentovat