Zpočátku jsem pro první recepty poctivě využíval zmíněnou bibli - Pivařku. Postupem času ovšem kombinuji výpočty z Pivařky s výsledky z webu Brewer's Friend.
Většinou někde něco zajímavého ochutnám a inspiruje mě to k návrhu receptu.
Většinou někde něco zajímavého ochutnám a inspiruje mě to k návrhu receptu.
Rudý klokan
Toto byl první domovarnický pokus, resp. první pivo, které vyprodukoval domácí Pivovar Kotlovar. Mělo se jednat o hodně chmelený Ale amerického typu.
Jak už to asi u prvních pokusů bývá, nasekal jsem během vaření spoustu chyb.
Největším problémem bylo scezování - vyrobil jsem si takové "udělátko" z čajového sítka a hadice a domníval jsem se, že s tím sladinu prostě nějak stočím. Ono to taky ze začátku šlo. Říkal jsem si, že jsem na to vyzrál, ale po scezení 12l byl konec. Bohužel cílem bylo cca 24l, takže jsem se chopil naběračky a různě mláto mačkal apod., než jsem z něj vydojil pár dalších litrů navíc. O plném objemu a čirosti sladiny se mi mohlo jen zdát.
Další chybou byly kvasnice. Vzhledem k vysokým teplotám (v bytě kolem 28°C, venku 30°C +) jsem mladinu zakvasil při tomto prvním pokusu kvasnicemi Mangrove Jack's Belgian Ale M41. Tehdy jsem si říkal, že ty kvasnice přeci nemohou mít na chuť piva takový vliv.
Pivo se nakonec i tak povedlo uvařit, vykvasit, nalahvovat a vypít.
Výsledek nebyl oslnivý, resp. byl samozřejmě na míle daleko od původních chuťových očekávání, ale vyšlo z toho celkem zajímavé pivo, které odstartovalo další pokusy.
Tento recept jsem vařil opakovaně. Další verze se povedla již velmi dobře. Aktuální verze receptu (
odladěná pro mou varnu) je ZDE.
odladěná pro mou varnu) je ZDE.
Komentáře
Okomentovat