Přeskočit na hlavní obsah

První pokusy - Rudý klokan 13°

Zpočátku jsem pro první recepty poctivě využíval zmíněnou bibli - Pivařku. Postupem času ovšem kombinuji výpočty z Pivařky s výsledky z webu Brewer's Friend.

Většinou někde něco zajímavého ochutnám a inspiruje mě to k návrhu receptu.

Rudý klokan

Toto byl první domovarnický pokus, resp. první pivo, které vyprodukoval domácí Pivovar Kotlovar. Mělo se jednat o hodně chmelený Ale amerického typu.

Jak už to asi u prvních pokusů bývá, nasekal jsem během vaření spoustu chyb.

Největším problémem bylo scezování - vyrobil jsem si takové "udělátko" z čajového sítka a hadice a domníval jsem se, že s tím sladinu prostě nějak stočím. Ono to taky ze začátku šlo. Říkal jsem si, že jsem na to vyzrál, ale po scezení 12l byl konec. Bohužel cílem bylo cca 24l, takže jsem se chopil naběračky a různě mláto mačkal apod., než jsem z něj vydojil pár dalších litrů navíc. O plném objemu a čirosti sladiny se mi mohlo jen zdát.

Další chybou byly kvasnice. Vzhledem k vysokým teplotám (v bytě kolem 28°C, venku 30°C +) jsem mladinu zakvasil při tomto prvním pokusu kvasnicemi Mangrove Jack's Belgian Ale M41. Tehdy jsem si říkal, že ty kvasnice přeci nemohou mít na chuť piva takový vliv.

Pivo se nakonec i tak povedlo uvařit, vykvasit, nalahvovat a vypít. 
Výsledek nebyl oslnivý, resp. byl samozřejmě na míle daleko od původních chuťových očekávání, ale vyšlo z toho celkem zajímavé pivo, které odstartovalo další pokusy.

Tento recept jsem vařil opakovaně. Další verze se povedla již velmi dobře. Aktuální verze receptu (
odladěná pro mou varnu) je ZDE.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivami se člověk učí - 100 let Republiky a Vzpomínka na stromeček

První uvařené pivo, Rudý klokan, nebyl žádný zázrak, ale vypít se to dalo. O tom jsem ostatně psal v předchozím článku. Trochu jsem se přes léto poučil, počkal na pokles teplot a začátkem října 2018 jsem zkusil uvařit lehkou desítku ejla (Ale), kterému jsem dal název 100 let Republiky .  Mezi výrobou Klokana a Republiky jsem ovšem nezahálel a vyrobil jsem si tzv. manifold, tedy pomůcku na scezování sladiny. Tento technologický krok se totiž při výrobě Rudého klokana ukázal býti největším problémem. Co to vlastně takový manifold je? Inu, jedná se o spletenec trubek, které jsou zespodu opatřeny zářezy.  Právě přes tyto zářezy se pak oddělí sladové mláto od sladiny. Manifold se po rmutování vloží do hrnce a o zbytek se po nasání postará fyzika. Pro výrobu manifoldu jsem pořídil 2m měděné trubky a několik spojovacích kolínek. a T-kusů. Doprostřed jsem pak upevnil silikonovou hadičku. Výroba "Republiky" (včetně scezování) probíhala takřka ideálně. Poprvé...

Další pivní pokusy - Skládačka 13°

Po neúspěchu s vánočním ležákem (předchozí článek) jsem si dal na chvilku od vaření oraz. Při ochutnávacích tazích po pražských pivnicích jsem pak ale začátkem roku 2019 v Malešickém pivovaru nalezl na nějaký kousek, co byl chmelen pouze chmelem Mosaic. Pivo mi neskutečně chutnalo, tak jsem opět vybalil své domovarnické nářadí a dal se do díla. Pivo jsem chtěl nazvat Mozaika, ale přišlo mi to až moc provoplánovité, takže výsledkem nakonec byla 13° Skládačka . Přestože jsem mladinu chladil opět přes noc na balkóně pivo nevykazovalo žádné chuťové vady (nebo jsem je nepoznal). Poprvé jsem vyzkoušel dry hopping na volno a na chuti to bylo znát. Ke kvašení 20l mladiny jsem využil 2 sáčky kvasnic - možná i to pomohlo rychlému startu kvašení a konečné kvalitě piva. Jediné, co bylo problematičtější bylo stáčení, protože se mi do stáčeče a následně do pár lahví dostaly částečky chmele. Skládačka zmizela velmi rychlým tempem - dodnes ji považuji za jedno ze svých nejlepších piv a rozhodně budu...

Veselé Vánoce se Zrzavým bobrem

Ku příležitosti letošních vánočních svátků jsme se rozhodli opět uvařit nějakou neozkoušenou šílenost. Po experimentech s malinovým kyseláčem či pivu s infuzí zeleného thajského čaje a citrónové trávy jsme se chtěli ale přeci jen vyzkoušet něco trošičku "normálnějšího", avšak netradičního. Volba padla na pivo se zázvorem. Tentokrát jsme zvolili již "hotový" recept od Jana Doubka a tak se zrodil  Zrzavej bobr 12° Pivo je to vskutku netradiční. Ve 20l piva je odvar z 0,5kg zázvoru a je kvašené belgickými kvasnicemi! Řekl bych, že popis receptu v moudré knize, Pivařce, plně odpovídá realitě. Konkrétně je tam psáno, že se jedná o velmi navoněné pivo, které je svou vůní a chutí  naprosto nepřijatelné  pro "pivní xenofoby" (tedy typické Čechy, kteří znají jen ležák a s oblibou popíjejí Bráníček či Starobrno).  Při vaření se nám vše dařilo přesně podle receptu. Osobně bych snad příště volil pouze méně tmavých sladů, aby pivo bylo méně karamelové / sušenkové. Pak ...