Přeskočit na hlavní obsah

Tichá noc 13° - Dunkelweizen

Tímto příspěvkem si dovolím tak trochu přeskočit v čase několik mých domovarnických pokusů a vrhneme se rovnou do současnosti.
K letošním Vánocům jsem totiž rozdával pivo Tichá noc 13° - Dunkelweizen, tedy tmavnou pšenici.

Někteří dostali láhev s etiketou, letáčkem a vizitkou s odkazem na tento web. Někteří dostali láhev bez etikety a bez letáčku, ale dostali alespoň tu vizitku (a hlavně tedy to pivo, že) :-).
Existuje tedy jistá pravděpodobnost, že třeba někdo tento web otevře. Proto bych sem rovnou rád umístil pár informací o tomto pivu.

Pro ty, co nedostali onen informativní letáček zde doplním jeho obsah, aby si též mohli přečíst několik mouder:


Veselé Vánoce a hodně štěstí v roce 2020 přeje Domácí pivovar Kotlovar

Tichá noc 13°
dunkelweizen
Domácí pivovar Kotlovar

O pivu:
Tmavé pšeničné pivo, tedy dunkelweizen, vařené infuzním způsobem rmutování. Pivo je vařeno ze 3 druhů sladů (Pšeničný, Pale Ale a Čokoládový pšeničný). Pro chmelení bylo využito chmele Cascade.
Pivo se vyznačuje plným tělem s tóny hořké čokolády a kávy. Hodí se k poklidnému popíjení u vánočního stromečku a lze jej úspěšně kombinovat s cukrovím.
Vzhledem k tomu, že se jedná o "živé pivo", je třeba jej skladovat v chladu a temnu! Sediment není na závadu, ale nedolévejte jej do sklenice.

O pivovaru:
Domácí pivovar Kotlovar byl založen r. 2018. Pivo vaří řemeslným způsobem na plynovém sporáku v 7. patře panelového domu na sídlišti na Praze 11.
Za kvalitu ručí sládek Jan Kotrouš a ředitelka chmelovaru Michaela Kotroušová.

Láhev, prosím, vraťte do (našeho domácího) pivovaru, nikoliv do výkupu lahví.




Jedno z piv dostal můj milý pracovní kolega Libor a vzal jej na ochutnávku do jistého pražského, téměř experimentálního, výčepu. Pivo prý chutnalo - jen si konzumenti a hodnotitelé stěžovali na trochu větší říz. Ten lze bohužel v domácích podmínkách při využití dextrózy pro nasycení jen těžko řídit. Jinak byla údajně prvotní nedůvěra k domovarnickému pivu překonána dobrou pitelností. Takové hodnocení samozřejmě potěší každého sládka, nejen domácího.

Do nového roku přeji všechno nejlepší a jen dobrá uvařená (či ochutnaná) piva! Já se chystám vařit malinovou pšenici, ale o tom zas někdy příště...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivami se člověk učí - 100 let Republiky a Vzpomínka na stromeček

První uvařené pivo, Rudý klokan, nebyl žádný zázrak, ale vypít se to dalo. O tom jsem ostatně psal v předchozím článku. Trochu jsem se přes léto poučil, počkal na pokles teplot a začátkem října 2018 jsem zkusil uvařit lehkou desítku ejla (Ale), kterému jsem dal název 100 let Republiky .  Mezi výrobou Klokana a Republiky jsem ovšem nezahálel a vyrobil jsem si tzv. manifold, tedy pomůcku na scezování sladiny. Tento technologický krok se totiž při výrobě Rudého klokana ukázal býti největším problémem. Co to vlastně takový manifold je? Inu, jedná se o spletenec trubek, které jsou zespodu opatřeny zářezy.  Právě přes tyto zářezy se pak oddělí sladové mláto od sladiny. Manifold se po rmutování vloží do hrnce a o zbytek se po nasání postará fyzika. Pro výrobu manifoldu jsem pořídil 2m měděné trubky a několik spojovacích kolínek. a T-kusů. Doprostřed jsem pak upevnil silikonovou hadičku. Výroba "Republiky" (včetně scezování) probíhala takřka ideálně. Poprvé...

Další pivní pokusy - Skládačka 13°

Po neúspěchu s vánočním ležákem (předchozí článek) jsem si dal na chvilku od vaření oraz. Při ochutnávacích tazích po pražských pivnicích jsem pak ale začátkem roku 2019 v Malešickém pivovaru nalezl na nějaký kousek, co byl chmelen pouze chmelem Mosaic. Pivo mi neskutečně chutnalo, tak jsem opět vybalil své domovarnické nářadí a dal se do díla. Pivo jsem chtěl nazvat Mozaika, ale přišlo mi to až moc provoplánovité, takže výsledkem nakonec byla 13° Skládačka . Přestože jsem mladinu chladil opět přes noc na balkóně pivo nevykazovalo žádné chuťové vady (nebo jsem je nepoznal). Poprvé jsem vyzkoušel dry hopping na volno a na chuti to bylo znát. Ke kvašení 20l mladiny jsem využil 2 sáčky kvasnic - možná i to pomohlo rychlému startu kvašení a konečné kvalitě piva. Jediné, co bylo problematičtější bylo stáčení, protože se mi do stáčeče a následně do pár lahví dostaly částečky chmele. Skládačka zmizela velmi rychlým tempem - dodnes ji považuji za jedno ze svých nejlepších piv a rozhodně budu...

Veselé Vánoce se Zrzavým bobrem

Ku příležitosti letošních vánočních svátků jsme se rozhodli opět uvařit nějakou neozkoušenou šílenost. Po experimentech s malinovým kyseláčem či pivu s infuzí zeleného thajského čaje a citrónové trávy jsme se chtěli ale přeci jen vyzkoušet něco trošičku "normálnějšího", avšak netradičního. Volba padla na pivo se zázvorem. Tentokrát jsme zvolili již "hotový" recept od Jana Doubka a tak se zrodil  Zrzavej bobr 12° Pivo je to vskutku netradiční. Ve 20l piva je odvar z 0,5kg zázvoru a je kvašené belgickými kvasnicemi! Řekl bych, že popis receptu v moudré knize, Pivařce, plně odpovídá realitě. Konkrétně je tam psáno, že se jedná o velmi navoněné pivo, které je svou vůní a chutí  naprosto nepřijatelné  pro "pivní xenofoby" (tedy typické Čechy, kteří znají jen ležák a s oblibou popíjejí Bráníček či Starobrno).  Při vaření se nám vše dařilo přesně podle receptu. Osobně bych snad příště volil pouze méně tmavých sladů, aby pivo bylo méně karamelové / sušenkové. Pak ...