Přeskočit na hlavní obsah

Piva uvařená během roku 2020

Během dosavadního roku jsem tento blog solidně zanedbával. Neznamená to však, že bych přestal s vařením - ač jsem jej lehce musel kvůli rekonstrukci bytu a kuchyně omezit. Nicméně právě z této rekonstrukce resultoval též nákup nového pultového mrazáku, který je určen výhradně pro kvašení / zrání piva. Takže jsem na tom vlastně vydělal a rozšířil solidně svou pivovarskou technologii.

Co se tedy letos v prostorách staré / nové kuchyně dělo?

Rok jsem zahájil várkou 15° piva, které jsem pro kvašení rozdělil na 2 díly.

Stočil jsem tedy 5l 15° Cascade IPA, ale vyšla mi z toho spíše NEIPA. Každopádně pivo nestálo za moc. Ale do zbylých 15l jsem přidal 2,5kg mražených malin a vyrobil 15° Rapsberry Madness. Tento první pokus o ovocné pivo se opravdu vydařil a rozhodně to nebyl ovocný pokus poslední. Jediné co mě zradilo bylo stáčení, kdy mi maliny ucpaly výpustní ventil, takže jsem skončil tak, že jsem posledních X lahví plnil přes trychtýř sběračkou... Oxidace a vymalováno. Pivo bylo ale povedené a osvěžující. Překvapilo mě jen, že nejlepší bylo spíše čerstvé - řekněme do května. Pak už šlo chuťově dolů.

Následovala doba COVID-19, 1. vlna, tedy nejlepší příležitost udělat nějaký lék. Vyšla mi z toho 15° AntiCorona IPA a tohle pivo naopak zrálo...jako víno...tedy vlastně pivo. S výsledkem byl též potěšující. No a jak už to bývá, po slunném dni přišly mraky a déšť. V mém případě pokus o NEIPA. Pracovně jsem ji nazval Kriegrův poslední výkřik po původním majiteli bytu a hrozivé kuchyně, ve které pivo vařím. Z prvu to vypadalo na solidní výsledek. Špička přišla po nějakých 2 týdnech. Říkal jsem si, že to bude nakonec super pivo, ale postupem času se mi opravu přepilo. Jak šel čas, stal se z něj divný sladký patok, na který se nalepil kyselý ocas. No fuj. Kriegr se mi tedy na závěr pomstil.

Následovala rekonstrukce. Pro mě spojená s vylepšením technologie, jak jsem psal v úvodu článku.

Zatím posledním letošním počinem je Sojkův stoják 13,5° (tedy ležák) na počest kolegy Sojky, který nemá rád ležáky. No uvařil jsem tedy pro něj stoják :-). Zatím jsem s výsledkem spokojen.

A co dál? Do ruky se mi dostaly tekuté Kveik Hornindal kvasnice. Ještě jsem s tímto typem kvasnic nic nezkoušel, ale chystám se na nějakou chmelovou šílenost. Stay tuned :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivami se člověk učí - 100 let Republiky a Vzpomínka na stromeček

První uvařené pivo, Rudý klokan, nebyl žádný zázrak, ale vypít se to dalo. O tom jsem ostatně psal v předchozím článku. Trochu jsem se přes léto poučil, počkal na pokles teplot a začátkem října 2018 jsem zkusil uvařit lehkou desítku ejla (Ale), kterému jsem dal název 100 let Republiky .  Mezi výrobou Klokana a Republiky jsem ovšem nezahálel a vyrobil jsem si tzv. manifold, tedy pomůcku na scezování sladiny. Tento technologický krok se totiž při výrobě Rudého klokana ukázal býti největším problémem. Co to vlastně takový manifold je? Inu, jedná se o spletenec trubek, které jsou zespodu opatřeny zářezy.  Právě přes tyto zářezy se pak oddělí sladové mláto od sladiny. Manifold se po rmutování vloží do hrnce a o zbytek se po nasání postará fyzika. Pro výrobu manifoldu jsem pořídil 2m měděné trubky a několik spojovacích kolínek. a T-kusů. Doprostřed jsem pak upevnil silikonovou hadičku. Výroba "Republiky" (včetně scezování) probíhala takřka ideálně. Poprvé...

Další pivní pokusy - Skládačka 13°

Po neúspěchu s vánočním ležákem (předchozí článek) jsem si dal na chvilku od vaření oraz. Při ochutnávacích tazích po pražských pivnicích jsem pak ale začátkem roku 2019 v Malešickém pivovaru nalezl na nějaký kousek, co byl chmelen pouze chmelem Mosaic. Pivo mi neskutečně chutnalo, tak jsem opět vybalil své domovarnické nářadí a dal se do díla. Pivo jsem chtěl nazvat Mozaika, ale přišlo mi to až moc provoplánovité, takže výsledkem nakonec byla 13° Skládačka . Přestože jsem mladinu chladil opět přes noc na balkóně pivo nevykazovalo žádné chuťové vady (nebo jsem je nepoznal). Poprvé jsem vyzkoušel dry hopping na volno a na chuti to bylo znát. Ke kvašení 20l mladiny jsem využil 2 sáčky kvasnic - možná i to pomohlo rychlému startu kvašení a konečné kvalitě piva. Jediné, co bylo problematičtější bylo stáčení, protože se mi do stáčeče a následně do pár lahví dostaly částečky chmele. Skládačka zmizela velmi rychlým tempem - dodnes ji považuji za jedno ze svých nejlepších piv a rozhodně budu...

Veselé Vánoce se Zrzavým bobrem

Ku příležitosti letošních vánočních svátků jsme se rozhodli opět uvařit nějakou neozkoušenou šílenost. Po experimentech s malinovým kyseláčem či pivu s infuzí zeleného thajského čaje a citrónové trávy jsme se chtěli ale přeci jen vyzkoušet něco trošičku "normálnějšího", avšak netradičního. Volba padla na pivo se zázvorem. Tentokrát jsme zvolili již "hotový" recept od Jana Doubka a tak se zrodil  Zrzavej bobr 12° Pivo je to vskutku netradiční. Ve 20l piva je odvar z 0,5kg zázvoru a je kvašené belgickými kvasnicemi! Řekl bych, že popis receptu v moudré knize, Pivařce, plně odpovídá realitě. Konkrétně je tam psáno, že se jedná o velmi navoněné pivo, které je svou vůní a chutí  naprosto nepřijatelné  pro "pivní xenofoby" (tedy typické Čechy, kteří znají jen ležák a s oblibou popíjejí Bráníček či Starobrno).  Při vaření se nám vše dařilo přesně podle receptu. Osobně bych snad příště volil pouze méně tmavých sladů, aby pivo bylo méně karamelové / sušenkové. Pak ...