Během dosavadního roku jsem tento blog solidně zanedbával. Neznamená to však, že bych přestal s vařením - ač jsem jej lehce musel kvůli rekonstrukci bytu a kuchyně omezit. Nicméně právě z této rekonstrukce resultoval též nákup nového pultového mrazáku, který je určen výhradně pro kvašení / zrání piva. Takže jsem na tom vlastně vydělal a rozšířil solidně svou pivovarskou technologii.
Co se tedy letos v prostorách staré / nové kuchyně dělo?
Rok jsem zahájil várkou 15° piva, které jsem pro kvašení rozdělil na 2 díly.
Stočil jsem tedy 5l 15° Cascade IPA, ale vyšla mi z toho spíše NEIPA. Každopádně pivo nestálo za moc. Ale do zbylých 15l jsem přidal 2,5kg mražených malin a vyrobil 15° Rapsberry Madness. Tento první pokus o ovocné pivo se opravdu vydařil a rozhodně to nebyl ovocný pokus poslední. Jediné co mě zradilo bylo stáčení, kdy mi maliny ucpaly výpustní ventil, takže jsem skončil tak, že jsem posledních X lahví plnil přes trychtýř sběračkou... Oxidace a vymalováno. Pivo bylo ale povedené a osvěžující. Překvapilo mě jen, že nejlepší bylo spíše čerstvé - řekněme do května. Pak už šlo chuťově dolů.
Následovala doba COVID-19, 1. vlna, tedy nejlepší příležitost udělat nějaký lék. Vyšla mi z toho 15° AntiCorona IPA a tohle pivo naopak zrálo...jako víno...tedy vlastně pivo. S výsledkem byl též potěšující. No a jak už to bývá, po slunném dni přišly mraky a déšť. V mém případě pokus o NEIPA. Pracovně jsem ji nazval Kriegrův poslední výkřik po původním majiteli bytu a hrozivé kuchyně, ve které pivo vařím. Z prvu to vypadalo na solidní výsledek. Špička přišla po nějakých 2 týdnech. Říkal jsem si, že to bude nakonec super pivo, ale postupem času se mi opravu přepilo. Jak šel čas, stal se z něj divný sladký patok, na který se nalepil kyselý ocas. No fuj. Kriegr se mi tedy na závěr pomstil.
Následovala rekonstrukce. Pro mě spojená s vylepšením technologie, jak jsem psal v úvodu článku.
Zatím posledním letošním počinem je Sojkův stoják 13,5° (tedy ležák) na počest kolegy Sojky, který nemá rád ležáky. No uvařil jsem tedy pro něj stoják :-). Zatím jsem s výsledkem spokojen.
A co dál? Do ruky se mi dostaly tekuté Kveik Hornindal kvasnice. Ještě jsem s tímto typem kvasnic nic nezkoušel, ale chystám se na nějakou chmelovou šílenost. Stay tuned :-)
Komentáře
Okomentovat